Bita śmietana stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju słodkości. W okresie letnim, gdy jemy większe ilości owoców oraz lodów, chętnie używamy jej do ich dekoracji i jemy je z jej dodatkiem. Oprócz tego bitej śmietany bardzo często używa się do gofrów, ciast, dekoracji tortów itp. Jeśli na co dzień używamy niewielkich ilości tego produktu, bita śmietana w sprayu, może być dla nas świetnym rozwiązaniem. Natomiast w przypadku osób, które używają jej w dość dużych ilościach, zdecydowanie lepszą i korzystniejszą opcją okaże się zrobienie bitej śmietany samodzielnie.
Czy dodanie żelatyny do bitej śmietany jest konieczne?
Żelatyna szybko i skutecznie pomoże nam w zagęszczeniu śmietany i uzyskaniu odpowiedniej konsystencji. Wystarczy, że dodamy niewielką ilość żelatyny zalanej wrzątkiem, a nasza płynna masa zacznie przypominać bitą śmietanę. Jednakże często zdarza się, że niektóre osoby nie przepadają za jej specyficznym zapachem, nie jadają tego typu produktów lub z innych przyczyn nie chcą uwzględniać jej w swojej diecie. Ale czy dodawanie żelatyny do śmietany jest konieczne? Co zamiast żelatyny do bitej śmietany? Dla wielu z nas ta wiadomość może okazać się bardzo dobra, ponieważ wcale nie trzeba dodawać żelatyny do masy, aby uzyskać idealną konsystencję bitej śmietany. Istnieje wiele zamienników żelatyny lub przepisów na bitą śmietanę, w których nie musimy dodawać żadnych zagęszczaczy, dlatego każdy powinien znaleźć coś dla siebie!
Galaretka zamiast żelatyny?
Dość powszechnym sposobem na zastąpienie żelatyny jest dodanie zamiast niej dowolnej galaretki. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnego zapachu, który występuje podczas rozpuszczenia żelatyny. Poza tym, gdy dodamy kolorową galaretkę do masy, możemy uzyskać wybrany przez siebie kolor bitej świetny. Kolorowa śmietana dobrze nada się do dekoracji tortów, ciast lub deserów, a jej wygląd sprawi, że będą one wyglądały jeszcze bardziej zachęcająco. W przypadku, kiedy zależy nam na uzyskaniu neutralnego, białego koloru bitej śmietany wystarczy dodać przezroczystą galaretkę, np.: winogronową lub kokosową.
Prosty przepis na bitą śmietanę bez użycia żelatyny
Zanim zabierzemy się za robienie bitej śmietany, powinniśmy zaopatrzyć się w:
- miskę bądź inne głębokie naczynie (najlepiej ze stali nierdzewnej)
- śmietankę 30%
- mikser lub trzepaczkę
- cukier.
Przed rozpoczęciem należy dobrze schłodzić miskę oraz śmietanę w lodówce. Do wcześniej schłodzonego naczynia wlewamy śmietanę, następnie ubijamy ją przy pomocy miksera/trzepaczki, gdy śmietana zaczyna robić się wystarczająco gęsta, dodajemy do niej cukier. Ten prosty i budżetowy sposób pozwoli nam na otrzymanie pysznej, puszystej bitej śmietany bez użycia żadnych specjalnych zagęszczaczy. W podobny sposób możemy również przygotować samodzielnie bitą śmietanę z serkiem mascarpone, która świetnie sprawdzi się w różnych ciastach.
mOOtic,pl -