Czy niski hematokryt w ciąży jest groźny?

kobieta w ciąży ma pobieraną krew

Hematokryt, w skrócie HCT lub Ht, wskazuje gęstość krwi. Jest to część pomiaru przy użyciu zwykłej morfologii. Hematokryt w czasie ciąży jest o kilka punktów procentowych niższy niż norma obowiązująca dla dorosłych kobiet. Czym jest hematokryt? Jaka jest norma? Czy nieprawidłowy hematokryt podczas ciąży stanowi zagrożenie dla dziecka?

Co to jest hematokryt?

Hematokryt ciążowy jest elementem morfologii krwi. Wbrew pozorom ten powszechny i często wykonywany test mówi nam o naszym zdrowiu. Błąd w różnych parametrach określanych w morfologii krwi może budzić podejrzenia, że badani mają nawet wiele różnych chorób. Niektóre wskaźniki morfologiczne są bardziej znajome – takie jak poziom hemoglobiny, czerwonych krwinek lub białych krwinek, inne wydają się bardziej tajemnicze. Tak jest w przypadku hematokrytu. Ocena zmian hematokrytu powinna zawsze opierać się na innych parametrach morfologii krwi. Hematokryt wzrasta w miarę gęstnienia krwi i zawiera wiele czerwonych krwinek. Wartość hematokrytu zmniejsza się w miarę rozrzedzania krwi i zmniejsza się zawartość elementów morfologicznych, zwłaszcza czerwonych krwinek.

Jaka jest norma hematokrytu w ciąży?

Kryteria hematokrytu różnią się w zależności od wieku i płci osoby badanej. Normalny hematokryt wynosi 37-47% u kobiet i 40-45% u mężczyzn. U kobiet w ciąży hematokryt może zmniejszyć się o 4-7%, osiągając zwykle nadir 30-34. Jeden tydzień ciąży. Hematokryt ciąży w granicach 30-34% wymaga konsultacji lekarskiej.

Przejdź także do artykułu: https://rozmaite.pl/norma-hematokrytu-i-hemoglobiny-w-ciazy/ – Norma hematokrytu i hemoglobiny w ciąży

Jakie są przyczyny podwyższonego hematokrytu?

Wzrost hematokrytu występuje najczęściej, gdy organizm jest odwodniony. Poważną przyczyną zwiększonego hematokrytu jest przekrwienie pierwotne: czerwienica i czerwienica prawdziwa – zaburzenia proliferacyjne, w których powstaje zbyt dużo czerwonych krwinek. Czynniki takie jak przewlekła choroba serca i płuc, rak nerki, przebywanie na dużej wysokości, masywna biegunka, niekontrolowane wymioty, moczówka prosta i nadmierne pocenie się mogą również przyczyniać się do wzrostu hematokrytu. Czasami wysoki hematokryt podczas ciąży wiąże się ze zmniejszoną objętością osocza z powodu zapalenia otrzewnej lub oparzeń ogólnoustrojowych.

Przeczytaj również:  Jak oczyścić zatoki z ropy? Najskuteczniejsze sposoby i rady

Jakie są przyczyny obniżonego hematokrytu?

Spadek hematokrytu może wskazywać na zwiększenie objętości krwi lub zmniejszenie liczby czerwonych krwinek. Zjawisko to w czasie ciąży jest niemal fizjologiczne – wspomnieliśmy już, że spadek hematokrytu związany jest z procesem adaptacji zachodzącym w czasie ciąży i jest całkowicie naturalny. Jednak, gdy hematokryt spada zbyt mocno, może to oznaczać przewlekłe krwawienie, ale może nawet wskazywać na chorobę, w której produkcja czerwonych krwinek w szpiku kostnym jest niewystarczająca. Niedokrwistość w czasie ciąży nie jest powodem do niepokoju, jeśli jesteś pod opieką lekarza, który regularnie monitoruje Twój stan. Na podstawie wyników badań może zalecić zmianę diety i nawyków żywieniowych lub odpowiednie leczenie. Jeśli sama dieta nie daje zadowalających rezultatów, zwykle rozpoczyna się suplementację żelaza lub leki korygujące poziom hemoglobiny. Jednak anemia w czasie ciąży wymaga hospitalizacji. Te stany są rzadkie, ale jeśli twoje ciało nie reaguje na twoje leki, a twoje żelazo nie jest odpowiednio wchłaniane z pożywienia, możesz potrzebować terapii dożylnej lub transfuzji krwi. Gdy niski poziom hemoglobiny w ciąży zagraża zdrowiu matki lub dziecka, udaj się do szpitala na intensywne leczenie, aby zmniejszyć ryzyko powikłań.

Przeczytaj również:  Różnica w bólu piersi przed okresem a ciążą – jak ją rozpoznać?

Czym spowodowana jest anemia?

Większość przypadków anemii w ciąży wiąże się z błędami żywieniowymi przyszłej matki – najczęściej niedoborem żelaza, ale czasem także witaminy B12 i kwasu foliowego. Rzadziej niedokrwistość spowodowana jest zaburzeniami trawienia i zmniejszoną absorpcją żelaza w jelitach kobiet ciężarnych. Największe ryzyko wystąpienia niedokrwistości występowały u kobiet w ciąży mnogiej, kobiet w ciąży z silnymi nudnościami i wymiotami, kobiet przyjmujących leki przeciwpadaczkowe oraz kobiet z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego. Inne czynniki, które przyczyniają się do rozwoju anemii, to spożywanie alkoholu i palenie. Wszystkie kobiety w ciąży powinny mieć badanie morfologiczne co 4-6 tygodni, a lekarze zalecają dietę bogatą w żelazo oraz obowiązkową suplementację kwasem foliowym w pierwszym trymestrze ciąży.

Jak się pozbyć anemii w ciąży? – co jeść

W przypadku niedoboru żelaza dieta anemiczna powinna przede wszystkim dostarczać więcej tego składnika odżywczego. Żelazo występuje w produktach zwierzęcych i roślinnych, ale w różnych formach i przyswajalności. Żelazo dostępne w produktach zwierzęcych to tak zwane żelazo hemowe, którego biodostępność wynosi 30%. Z kolei żelazo obecne w produktach roślinnych to tak zwane żelazo niehemowe, które pod wpływem substancji kwaśnych w żołądku przekształca się w żelazo hemowe. Biodostępność żelaza niehemowego jest niska i wynosi 10%. Dieta anemiczna powinna zawierać różnorodne produkty zawierające żelazo, z uwzględnieniem innych składników, które zwiększają ich wchłanianie i ograniczają produkty zmniejszające biodostępność żelaza. Duże ilości tego pierwiastka znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w jelitach.